Posted on

Företagare och entreprenör

Många drömmer om att en dag bli sin egen arbetsgivare och allt fler gör slag i saken och tar klivet. De testa sina vingar som entreprenör och företagare trots att det kan vara både riskfyllt och arbetsamt periodvis. Glädjen över att vara sin egen kompenserar oftast mer än väl för den som går seriöst tillväga och har en bra affärsplan redan från start. Det finns många som kombinerar sin anställning med eget företagande under en övergångsperiod för att inte riskera alltför mycket. Andra säger upp sig och satsar allt på sig själva och sitt företagande. Det finns inget rätt eller fel här utan det är bara du själv som vet vad som passar för just dig och din företagsidé. Men chansa inte alltför blåögt, det finns massor med hjälp och stöd att få i starten. Använd den!

Företagsstöd och tips

Börja med att kolla om du kan få någon sorts ekonomiskt startstöd, det kan finnas lite olika möjligheter beroende på hur din nuvarande arbetssituation ser ut. Det finns starta eget-kurser som kan vara en väldigt bra grund och även ge nya perspektiv inför din satsning. Naturligtvis är det i grunden viktigt att du har en tydlig idé om vad det är du vill göra och att det finns en målgrupp som är villig att betala för det du erbjuder. Börja därför med att göra en affärsplan där du försöker planera in det som ska göras och hur det ska göras. Titta också på om det är några särskilda regler som gäller för den verksamhet du planerar. Kanske behöver du utbilda dig eller skaffa något särskilt certifikat för att få bedriva den verksamhet du tänkt dig? Många behöver också lära sig mer om den redovisningsskyldighet som alla företagare har. Du behöver däremot inte sköta bokföringen själv om du inte är intresserad av det, det finns många företag som erbjuder den sortens tjänster till rimlig kostnad.

Marknadsföring och synlighet

En stor utmaning är det att göra ditt företag synligt. Kunderna måste ju hitta dig om ditt varumärke ska bli välkänt. Många företag satsar på giveaways som de lämnar ut till presumtiva kunder på exempelvis mässor. Vill du göra det så satsa på saker som verkligen kommer att användas. Till exempel kan en ryggsäck med tryck sprida ditt företagsnamn på helt nya platser eftersom många tar med sin ryggsäck när de reser både på fritiden och kanske i tjänsten. Den typen av synlighet får ditt företag att nå nya målgrupper.

Använd också sociala medier på ett klokt sätt. En blogg, podd eller ett Instagramkonto där du visar upp det du gör eller dina produkter innebär regelbundna uppdateringar och påminnelser till dina kunder och de kan enkelt dela vidare till sina vänner om de uppskattar det du gör. Vårda dina kunder, det är väldigt mycket enklare att behålla befintliga kunder än att skaffa nya.

Livet som entreprenör

Det är annorlunda att vara entreprenör. Det kommer kanske ingen fast månadslön varje månad, men i stället får du tillfredsställelsen av att det du gör ger direkt resultat, du kan påverka utvecklingen och du är din egen chef.